24 Temmuz 2010 Cumartesi

Sıdıka Platin'in Hesabını Veremeyen Kavaf Artık İstifa Etsin!

"Sıdıka Platin şu anda, ölüme sebebiyet verecek derecede şiddet uygulayan eşi ile aynı evde yaşamaktadır"
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Fatma Kurtulan, geçtiğimiz Aralık'ta Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'a sunduğu yazılı önergede böyle diyor ve soruyordu:
"Yıllardır şiddet gördüğü eşi ile aynı evde yaşamasına göz yumulan Sıdıka Platin'e, gördüğü şiddetin devam etmeyeceğine ve can güvenliğinin olduğuna ilişkin nasıl bir güvence verilmiştir?"
Van'ın Saray İlçesi'ne bağlı Kapıköy'de yaşayan Sıdıka Platin, Eylül 2009'da eşi Faruk Platin tarafından ağır şekilde dövüldü, kulağı kesildi. Van Kadın Sığınma Evine yerleştirilen Sıdıka Platin, 45 gün sonra eşine teslim edildi. Mahkeme tarafından bir yıl üç ay hapisle cezalandırılan Faruk Platin'in bu cezası ertelendi.
Altı ay sonra: Sıdıka Platin eşi tarafından yeniden ağır şekilde dövüldü; olaydan sonra kaçan Faruk Platin'den ise haber alınamıyor.
Bakan Kavaf'ın Kurtulan'ın soru önergesine verdiği cevaplara bakarsak; Sıdıka Platin evlendiğinden beri şiddet görüyordu. Yedi yıl önce ailesinin baskısıyla evlendirildi. 2004'te eşinin ağır şiddetine maruz kaldı, karakola sığındı, rızası alınmadan evine geri gönderildi. Bundan dört yıl sonra, 2008'de yine şiddet gördü; karakoldaki polisler onu yine "evine" yolladı.
Sıdıka Platin üçüncü şikayetinde koruma altına alındı ama Faruk Platin'in Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Karımı zorla kuruluşta tutuyorlar" diyerek, kendisine teslim edilmesi için dilekçe verdi. İki gün sonra Sıdıka Pilatin, savcılığa dilekçe verip "babasının evine dönmek istemediğini, dönerse zorla evlendirileceğini, eşini sevdiğini, kuruluşta tutulmak istemediğini" söyledi.
Kavaf yazılı cevabında Sıdıka Platin'in önce verdiği ifadeleri neden değiştirdiğini sorgulamıyor; "Sıdıka Platin Konukevi'nde zorla tutulmamış olup, kuruluşta kaldığı süre içinde kendisine psikolojik ve tıbbi tedavi desteği sağlanmıştır" diyor.
Kavaf'ın cavabından anlaşılan Sıdıka Platin ve eşi Faruk Platin'in dilekçeleriyle ilgili, 23 Ekim 2009'da, Saray Asliye Ceza Mahkemesi görüş bildirdi: Sıdıka Platin ve çocuklarının ailelerine teslim edilmesinde bir sakınca yoktur. Bu görüş üzerine Sıdıka Platin, Saray Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararıyla eşine teslim edildi.
Bakan Aliye Kavaf'a soru önergesine verdiği yanıtlardan yola çıkarak şu soruları sormak gerekiyor:
*Bakanlığınıza bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün, "kadına yönelik şiddet ve töre/namus cinayetleri konusunda yürütülecek çalışmaları koordine ettiğini" belirttiniz; Genel Müdürlük yetkilileri hakkında "görevi ihmalden" soruşturma başlatacak mısınız?
* Müdürlüğünüze bağlı "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı 2007-2010" yürürlüğe girdi; eylem planında Sıdıka Platin'in kendisini döven eşine teslim edilmesi var mıydı?
*Ailenin Korunmasına Dair Kanun'un uygulanmasıyla ilgili Bakanlığınızın 2008'de çıkardığı yönetmelik uyarınca, Sıdıka Platin'i eşine teslim eden kanunun uygulayıcıları hakkında soruşturma isteyecek misiniz?
*Bakanlığınız 2009'da, "Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Yargı Mensuplarının Rolü Projesi Protokolü"nü imzaladı. Sıdıka Pilatin'in eşine teslim edilmesinde rolü olan hakimlerle ilgili soruşturma başlatılmasını Adalet Bakanlığı'ndan talep edecek misiniz?
*Bakanlığınız 2006'da "Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Polisin Rolü ve Uygulanacak Prosedürler Eğitim Projesi Protokolü"nü imzaladı. Sıdıka Platin'i daha önce iki kez eşine teslim eden polisler hakkında İçişleri Bakanı'nı göreve çağıracak mısınız?
*Sıdıka Platin'in eşine, hayati tehlikesi olmasına karşın teslim edilmesini önlemediğiniz ve bunu soru önergesine verdiğiniz yanıtta savunduğunuz için Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanlık görevinizden istifa edecek misiniz? (SP)
Semra Pelek

Kaynak: www.bianet.org