12 Ekim 2009 Pazartesi

Emsal Karar: 14 Yıl Önceki Tecavüze 20 Yıl Hapis Cezası

Hakkında cinsel saldırı suçlamasıyla yaklaşık 12 dava açılan Şahin Öğüt bugün yargılandığı bir davada 14 yıl önce 15 yaşından küçük olan kişiye tecavüzden 20 yıl hapis cezası aldı.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi cinsel saldırı suçlarında emsal olacak bir karar imza attı.

Hakkında 12 ayrı dava açılan birinden 15 yıl hapis cezası alan Şahin Öğüt bugün yargılandığı bir davada 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Avukat Evren Paydak kararı bianet'e yorumladı:

"Karar biz kadınlar için bayram olmasına vesile olacak kadar iyi bir karar. Çok memnunuz. Tecavüz suçu 14 yıl önce gerçekleşmiş. Ortada Adli Tıp'tan alınan rapor, sperm örneği, darp izi vs. yok. Mahkeme heyeti mağdur beyanını esas aldı, mağdurun suçun işlendiği dönem 13 yaşında olmasını, tecavüzün ardından ruhsal durumunun bozulduğunu gösteren raporları dikkate alarak cezasını 20 yıla çıkardı."

"Kadınlar adına kazanım"

Mahkeme heyetinin kararını, suçun işlendiği tarihe göre eski Türk Ceza Kanunu'na dayandırarak verdiğini söyleyen avukat Paydak "O yasaya göre bu suçun cezasının alt sınırı 10 yıl, üst sınırı yok. Ancak mahkeme heyeti 418. maddeyi de göz önüne alıp mağdurun ruh halinin bozulduğuna kanaat getirip cezada artırım uyguladı" dedi.

Paydak bu noktada şu gelişmeye dikkat çekti:

"Savcı ilk esas hakkındaki mütelaasında 418. madde kapsamında Öğüt'ün 'kızlık zarını bozmaktan' cezasının artırılmasını talep etti. Daha sonra bu mütelaasını değiştirerek 'kızlık zarının bozulduğu yönünde somut bir delil olmaması' yönünde cezanın artırılması talebinden vazgeçti. Ancak mahkeme heyeti mağdurun 'kızlık zarı bozulduğundan' değil 'ruhsal durumu bozulduğundan' cezayı arttıma kararı aldı."

Öncesinde Öğüt'ün sonuçlanan başka bir davadan 15 yıl hapis cezası da aldığını hatırlatan Paydak, Öğüt'ün cezai ehliyetinin olmadığını öne sürdüğünü ancak Adli Tıp Kurumu raporunun "cezai ehliyeti tamdır" dediğini aktardı.

Paydak Ankaralı feministlerin ve feminist.biz grubunun Öğüt'ün yargılandığı davalara katılıp takipçi olduklarını ve mücadele sonunda verilen bu kararın tüm kadınlar adına kazanım olduğunu söyledi. (EZÖ)

Emine Özcan

Kaynak: www.bianet.org