4 Aralık 2009 Cuma

Zeneb Celaliyan'ın İdamını Durduralım!

Herkesi, Zeyneb'in idamını durdurmak üzere, Iran Büyükelçiliği'ne "Zeyneb Celaliyan'ın idamını durdurun!!!" mesajını içeren bir faks göndermeye çağırıyoruz.

İran Büyükelçiliği fax numarası:468 28 23

26/11/2009

Adım Zeyneb Celaliyan,

27 yaşında Kürt kadınıyım, siyasi tutuklu olarak İran hapishanesinde yatıyorum. Hakkımda verilen ölüm cezası, İran Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandı. Şu anda çok kötü koşullar altında yaşıyorum. Sürekli bir işkence ve kötü muamele altındayım. Göstermelik bir yargılama yapıldı, bir avukatım dahi olmadan bir kaç dakikalık bir mahkemenin ardından idam cezasına çarptırıldım. Beni savunmak için bir avukatım bile yok. Yargılandığım mahkeme ise sadece birkaç dakika sürdü. Mahkeme bana, 'sen Allah'ın düşmanısın, çok yakında tüm Allah düşmanları gibi idam edileceksin' dedi. Hakimlerin tümü mahkeme sürecinde idam edilmem lehinde oy kullandı. Ben, annem ve ailemden hatır istemek için hakimden izin istedim. Hakim ise, bana 'kapa çeneni' diyerek isteğimi reddetti. Tüm insan hakları savunucularından, kadınlardan bana yapılan haksızlığa karşı çıkmalarını ve yardımcı olmalarını istiyorum.


Bugün Ankara Kadın Platformu'ndan ve Feministbiz'li kadınlar İran Büyükelçiliği önünde Zeyneb'in idam kararını protesto etmek için basın açıklaması yapmak için toplandılar. Fakat eylemcilerin sayısından kat kat fazla çevik kuvvet kadınları ablukaya aldı, büyükelçilik önüne yaklaştırmadı. Pankartımızı daha açmadan yırtmaya çalışan polis, bizleri tartakladı da. Polisin tüm baskısı ve şiddetine rağmen basın açıklamamızı yaptık. (Aşağıda basın açıklamasını görebilirsiniz.) Daha sonra İran büyükelçiliğine faks çekmek üzere Tunalı postanesine gittik. Herkesi, Zeyneb'in idamını durdurmak üzere, Iran Büyükelçiliği'ne "Zeyneb Celaliyan'ın idamını durdurun!!!" mesajını içeren bir faks göndermeye çağırıyoruz.

İran Büyükelçiliği fax numarası:468 28 23
















"Basına ve kamuoyuna,

Bugün burada Zeyneb’in bu çağrısı üzerine bir araya geldik. İran rejimi Zeyneb’i 2008 yılı ortalarında Kirmaşan kentinde PJAK üyesi olduğu iddiasıyla tutukladı. İran Gizli Servisinde Vevak da 8 aylık işkencelerden ve sorgulardan sonra 14 Ocak 2009’de çıkarıldığı Devrim Mahkemesi tarafından idam cezasına mahkum edildi. Zeyneb’e, Devrim Mahkemesi’nde avukatı bile olmadan sadece 7 dakikalık bir duruşma sonucunda idam cezası verildi ve bu ceza İran Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandı. Zeyneb şu anda işkence görüyor, kötü muameleye maruz kalıyor.

Zeyneb’i öldürmeye, yok etmeye çok kararlılar. Elleri kandan çıkmıyor, yetmiyor kadınların her yerde yok edilmesi, bunu daha da hızlandırmak daha fazla yok etmek istiyorlar. Sembolik mahkemelere bile gerek duyulmadan milyonlarca kadının acımasızca yok edilmesi dünyanın her yerinde tüm gerçekliği ile devam ediyor. İran gerici rejimi şimdiye kadar gerçekleştirmiş olduğu kadın kıyımlarına Zeyneb hakkındaki idam kararını da ekleyerek bu tablonun yaratıcısı olduğunu bir kez daha doğruladı. İran gerici rejimi, Zeyneb’in ağır sağlık sorunları olmasına rağmen ne tedavisine ne de ailesinin kendisini ziyaret etmesine müsaade etmemektedir. Zeyneb’in ailesinden hatır isteme talebi dahi “kapa çeneni” denerek reddediliyor, sesini bile duymaya tahammülleri yok. Zeyneb, Sanandaj cezaevinde idam edilmeyi bekliyor. Pervasızca devam eden bu idamlar insanlık dışıdır ve ortaçağ barbarlık döneminden kalma bir cezalandırma sistemidir ve bu barbarlığa seyirci kalmamız isteniyor.

Kadına yönelik şiddetin her biçimine karşı alanlarda “erkek-devlet şiddetine son” demek üzere buluştuğumuzda, erkek devletin kadınlardan, kadınların örgütlü mücadelesinden, gücünden, nasıl korktuğunu gördük. Zeyneb’in idam kararı da İran devletinin kadınlardan nasıl korktuğunun ve kadınları yok etmek istediğinin bir göstergesidir. 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü”nde Ankara polisinin şiddetine maruz kaldık, direndik, mücadele ettik ve kadın dayanışmasından aldığımız güçle Yüksel’e çıktık. Şimdi de bu barbarlığa karşı susmayacağımızı, seyirci kalmayacağımızı haykırıyoruz ve 25 Kasım’da erkek-devlet şiddeti karşısındaki mücadelemizi Zeyneb’i idamdan kurtarmak için yürütüyoruz. Buradan Ankara Kadın Platformu olarak Zeyneb’in idam kararını durdurmaları için İran Büyükelçiliğine faks çekmek üzere postaneye gidiyoruz. Faks çekme eylemi sembolik olmaktan ötedir; Zeyneb idamdan kurtulana kadar biz platform bileşenleri olarak kurumlarımızdan, örgütlerimizden faks çekmeye devam edeceğiz.

Türkiye’deki insan hakları temelli çalışan kurum ve kuruluşların, konuya duyarlı tüm insanların bu idamın durdurulması için faks çekme eylemini güçlendirmelerini bekliyoruz.


Ankara kadın platformu"