9 Mart 2010 Salı

Geceleri de sokakları da terk etmiyoruz!

8 Mart'ın yüzüncü yılında, feministler de 8 Mart Kadın Platformu birleşeni diğer gruplarla Kolej Kavşağı'da buluştu. Kalabalık ve coşkulu olan kortej bazı şöförlerin ve çevredekilerin engelleme girişimlerine rağmen, Ziya Gökalp boyunca yürüyüşünü yaptı. Dışardan gelen tepkilerden daha sinir bozucusu ise, Aka-Der'den gelen grubun korteje erkeklerle girmek istemesi oldu. Eylemimizin karma bir eylem olmadığını söylememize, yapılan tüm uyarılara kulaklarını tıkayan, platformun bu konuyu tartışmak için düzenlediği toplantılara gelmeden eylem alanına orada bulunan kadınların iradesini hiçe sayarak erkekleriyle gelen Aka-Der'in tavrını, kendini dayatmak olarak görüyoruz.

Gece eylemi ise yine çok çoşkulu, şarkılı türkülü geçti. Yüksel Caddesi'nde buluştuktan sonra, "et, et teşhir et, örtbas etme teşhir et! bar, bar, bağırıyoruz, tacize karşı bağırıyoruz! geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz!" diyerek Sakarya'ya yürüdük. Eylemden sonra Maydonoz bara gidip, kalan kurtlarımızı da döktük. Gece eyleminde okuduğumuz metni aşağıda görebilirsiniz...

Güvenli Sokaklar, Güvenli Meydanlar ve Güvenli Mekanlar İSTİYORUZ !

Ankara’da feminist kadınların yıllar önce geceleri ve sokaklari istiyoruz demesiyle başlayan gece yürüyüşümüze 8 Martın 100. yılında da, yeni taleplerle devam ediyoruz. Bizler bu şehirde güvenle yaşamak isteyen kadınlarız. Kadın olduğumuz için sürekli taciz ve tecavüz korkusuyla yaşamaktan, kadın olduğumuz için sürekli güvenli sokakları, meydanları ve mekanları bulmaya çalışmaktan çok yorulduk.

İşimizden geç saatte dönemiyor, yalnız başımıza sokaklarda rahatça yürüyemiyor ve “kadın başımıza” eğlenmek için tacizsiz mekanlar bulamıyoruz. Kadınlara ve kadınlığa ait her şey gecelerden, sokaklardan ve mekanlardan dışlanıyor. Bizler her anlamda hayatın kurucuları olmamıza rağmen, hayatın hep dışında tutuluyoruz.

Dünya hepimizin ama sokaklar, mekanlar geceleri bize kapalı.

Ankarada yaşayan ; Biz gece vardiyasına kalan kadınlar, gece çalışan seks işçisi kadınlar, travesti ve transeksüeller, gece yurtlarına dönmek isteyen öğrenci kadınlar, gece eğlenmeye çıkan, gece dört duvar arasında daralıp sokakta tek başına amaçsızca yürümek isteyen, gece evde kavga ettikten sonra kapıyı çarpıp sokağa çıkmak isteyen kadınlar, sokakta kimseyi rahatsız etmiyor, kimseyi taciz etmiyor, kimseyi dehşete düşürmüyoruz.

Ve FeministBiz’li kadınlar olarak 8 Mart'ın 100. yılında gece sokakta özgürce, korkusuzca varolabilmek için, geceyi meşalelerimizle,şarkılarımızla, sesimizle aydınlatmak için bir kez daha yürüyoruz…

Bu ülkedeki herkese sesleniyoruz; Bizler ayrıcalık değil, yaşamak için temel haklarımızı istiyoruz!

Bizler sadece gündüzleri değil, geceleri de Güvenli Sokaklar, Güvenli Meydanlar ve Güvenli Mekanlar İstiyoruz!

YAŞASIN FEMİNİST MÜCADELEMİZ!!!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder