13 Ekim 2009 Salı

14 Yıl Önce İşlediği Tecavüze 20 Yıl Hapis Cezası

Tecavüzcü Şahin Öğüt’ün yargılandığı davalardan biri dün sonuçlandı. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi cinsel saldırı suçlarında emsal olacak bir karar imza attı. 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Şahin Öğüt’ün hakkında 12 ayrı dava açılmış ve birinden 15 yıl hapis cezası almıştı.
14 yıl önce 13 yaşındayken Şahin Öğüt’ün tecavüzüne uğrayan mağdurun geçen süre boyunca bu tecavüzün travmasını yaşadığı raporlarla da ortay kondu. Feminist kadınlar, Öğüt’ün yakalanmasıyla birlikte emniyete başvuran mağdur ile tanıştılar ve Öğüt’ün yargılandığı davalara katılıp takipçisi oldular.
1 yıllık sürecin ardından mahkeme heyeti dün (12 Ekim) tarihi bir karara imza attı. Karşı tarafın zaman aşımını öne sürmesine karşın heyet, mağdurun beyanını ve yaşadığı tecavüzün yarattığı ruhsal bozukluğa dayanarak Şahin Öğüt’e 20 yıl hapis cezası verdi. Öğüt, “bekâret” sözcüğüne sırıtarak tepki verdi ve mağdur için “keşke burada olsaydı da ben de sorsaydım” diyerek ataerkil değerleri arkasına almaya çalışsa da heyet’in kararında etkili olamadığı görüldü. Öte yandan, 5 Ekim’de ertelendiği söylenen fakat sonrasında Şahin Öğüt’ün savunma sunduğunun öğrenildiği davaya ilişkin mağdurun avukatları mahkeme heyetinden bu durumu “maddi hata” olarak kabul etmesini istediler. Heyet itirazı kabul etti.
Davayı takip eden feminist kadınlar, “Adaletin bundan sonra da kadınlardan yana olmasını istiyoruz” açıklaması yaptılar.
“Feminist kadınlar olarak mutluyuz. Ataerkil toplumun devletiyle, medyasıyla ve diğer bütün kurumlarıyla tecavüzcüyü koruduğunun deneyimle sabit olduğu dünyamızda böylesi emsal kararlar benzer durumdaki birçok kadın için umutlanmamızı sağlıyor. Adaletin bundan sonra da kadınlardan yana olmasını istiyoruz.”

Kaos GL
Kaynak: www.kaosgl.com